Barion Pixel

SVT – Ami van és ami nincs

Ez az eszmefuttatás első olvasásra furcsának tűnhet. Adj időt MAGadnak az értelmezésre! A VAN-NINCS szóhasználat inspirált a gondolkozásra, abból kiindulva, hogy teremtő lények vagyunk. Ebből az következik, hogy csak a VAN van az életünkben. Nézd csak:
Ha valami nincs az életedben, és hiányzik, akkor annak a valaminek a hiánya van az életedben. A kérdés az, hogy mi az oka annak, hogy az a valami, ami hiányzik, nem jelenik meg az életedben. Mi tartja távol tőled?

svt tejUgyanígy: Ha valami van az életedben, ami nem hiányzik, ami felesleges, ami kihívás, amitől szabadulnál, akkor a kérdés az, hogy mi az oka annak, hogy ez a nem kívánatos valami jelen van az életedben? Mi tartja ott?
Ha jobban belegondolunk, ez a kettő sokszor ugyanannak a jelenségnek a két arca. Pl. allergiás vagy a tejre. Ekkor van egy tejallergiád, ami egy nem kívánatos valami, amitől szabadulnál. És ezzel együtt nincs az életedben tej – és minden, amiben tej van ‑, ami hiányzik, amit szeretnél. A kérdés az, hogy mi az, ami fenntartja a tejallergiát, illetve megfordítva: mi az, ami távol tartja tőled a tejet?

Bármilyen furcsa, gondoljuk csak át, hogy mi mindenre lehet „jó” a tejallergia – miközben természetesen disztingválnunk kell mindannyiunk legfőbb java, illetve a vélt haszon (előnyprogram) között, bár ez a Lélek hitrendszerei tekintetében adott esetben nyilván lényegtelen.

A tejallergia először is távol tart a tejtől. Ez lehet egy védelem, ha valami rossz (?) dolog történt velünk a tejjel kapcsolatban valamely más életünkben. Ilyen értelemben a Lélek szempontjából hasznos: „Egyszer belefulladtam a tejes hordóba, most aztán a közelébe se tudok jutni, így biztonságban vagyok.” Ugyanakkor ez persze egy önkorlátozás is. Emiatt esetleg nem jut el olyan helyekre, amelyekre el kellene jutnia.
A tejallergia másodszor különleges gondozást igényel valaki részéről. Ha ezek a szülők, akkor lehet, hogy a gyermek és köztük valamiféle szerződés van, aminek lényege, hogy a szülők tanulják a gondoskodást, és/vagy a gyermek tanulja a gondoskodás elfogadását. Ezzel persze a gyermek extra figyelmet szerez magának, bár ha jobban meggondoljuk, ez a fajta figyelem a Lélek szempontjából viszonylag haszontalan, hiszen a gyermek táplálása a szülők energiáját jelentős mértékben felemészti, így már nemigen jut játékra, vidám együttlétre.

svt tejallergiaHa az illető egyén önmagáról gondoskodik, akkor ezzel nyilván extra figyelmet kell magának szentelnie. Ez lehet pozitív dolog, ha ezzel pl. az önmaga szeretetét gyakorolja, de persze lehet negatív, ha az ezzel járó „sok hercehurcával” más, fontos feladattól vonja el a figyelmét.

Ha SVT-vel dolgozunk, ilyenkor azt kérdezzük, hogy van-e olyan ok, ami ez esetben pl. a tejallergiát okozza, illetve fenntartja. Ha a válasz igenlő, megkérdezhetjük, hogy lehet-e vizsgálat nélkül tisztítani a megtalált programot. Nagy az esély arra, hogy nemleges választ kapunk, ennek pedig vélhetően az az oka, hogy meg kell tudnunk, azaz tudatosítanunk szükséges, hogy mi okból választottuk az életminőségünket ilyen módon rontó kihívást.

Te is megtanulhatod ezt a gondolkozás- és okoldási módot az SVT Alaptanfolyamon, illetve egy SVT-tanácsadás keretében ránézhetünk a Te problémádra is.

További cikkeim

alvó kislány

Álomfejtés kezdőknek

Mit üzen a tudattalanod, amikor alszol? Van valami, ami az idők kezdete óta foglalkoztatja az embereket, és ugyanakkor az egyik legkézenfekvőbb útja

Biztonságos, szabad és tudom hogyan kell

Formulák elvitelre – nemcsak SVT-seknek Az SVT-ben kérdéseket teszünk fel, és válaszokat keresünk. Kulcsfontosságú tehát, hogy pontosan fogalmazzunk. Amikor próbáljuk kinyomozni, hogy

Kapcsolat: renata@svtonline.hu

Tetszett? Oszd meg!

Facebook
LinkedIn

Kezdd ITT!

Scroll to Top