Barion Pixel

Bach virágesszenciák és az SVT

Az SVT-munkában a Bach-virágesszenciák a 7. ingatáblán szerepelnek, a Lélek/elme közvetlen gyógyítását támogató módszerek  között. Ezek általában a tisztítás végén kerülnek elő, amikor azt kérdezzük, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél könnyedebben és gyorsabban hozzáhangolódjunk a tisztítás során elért új, magasabb rezgésminőségünkhöz.

Tehát az SVT-ben a Bach-virágesszenciákat a tisztítás megtámogatására, leföldelésére. Sokszor abban segítenek, hogy összefoglaljuk mindazt, amit a tisztítás során végigvettünk.

Gyakran már az is sokat segít, ha elolvassuk-olvasgatjuk a számunkra megfelelő virágokhoz tartozó leírásokat, és használjuk a megerősítéseket. Ritkábban a Felső Én azt is jelezheti, hogy a cseppeket valóban vegyük is be, megtámogatva velük a testünket és a lelkünket (elménket).

A Bach-virágterápia története

Dr. Bach olyan különlegesen érzékenységgel rendelkezett, hogy képes volt a betegei rezgését és rejtett érzelmeit átvenni.  Homeopata orvosként az 1930-as években elvonulva a világtól vidékre költözött, és minden idejét egy új, az analógiás gondolkozáson alapuló gyógymód kidolgozásának szentelte.  Tanulmányozta a virágokat, és azok élőhelyéből, szaporodási sajátosságaiból, színéből  és kinézetéből rájött, hogy egy-egy virág milyen emberi lelki- vagy tudatállapotnak felel meg.  Arra jutott, hogy az adott virágból készült esszencia képes az emberben felhalmozódott diszharmonikus érzelmi-gondolati minták feloldására és újraharmonizálására.

A Bach-virágterápia tehát az érzelmi kiegyensúlyozatlanság gyógyítására szolgál. Segít újra eljutnunk a belső lelki harmóniánkhoz.  Dr. Bach elve szerint az intuíciója és az önismerete alapján bárki képes a maga számára is megtalálni a megfelelő virágesszenciát. Az SVT-ben a Felső Én-funkció útmutatása alapján választjuk ki a számunkra aktuálisan megfelelő Bach-virágesszenciákat.

A Bach-virágesszenciák kizárólag információt tartalmaznak, nem lehet őket túladagolni és nem tartalmaznak semmilyen káros összetevőt.

bach viragesszenciak svtonline
svtonline bach esszencia edward bach

7

lelki vagy tudatállapot (elmeállapot)

Dr. Bachban a munkássága vége felé kikristályosodott, hogy az összes emberi lelki- és tudatállapot (elmeállapot) 7 csoportba besorolható. Az általa megalkotott 38 virágesszenciát ezek szerint rendezte csoportokba. Ez a 7 csoport a következő:

2. Rezgőnyár

6. Cseresznyeszilva

20. Bohócvirág

25. Vörösvirágú vadgesztenye

26. Molyhos napvirág

5. Kékgyökér

12. Őszi tárnics

13. Sülzanót

17. Gyertyán

28. Egynyári szikárka

36. Rozsnok

7. Fehér vadgesztenye rügye

9. Erdei iszalag

16. Jerikói lonc

21. Vadrepce

23. Olajfa

35. Fehérvirágú vadgesztenye

37. Vadrózsa

14. Hangafű

18. Nebáncsvirág

34. Békaliliom

1. Apróbojtorján

4. Kis ezerjófű

15. Magyal

33. Dió

10. Vadalma

11. Szilfa

19. Vörösfenyő

22. Tölgy

24. Erdei fenyő

29. Ernyős madártej

30. Szelídgesztenye

38. Fűz

3. Bükkfa

8. Katángkóró

27. Forrásvíz

31. Vasfű

32. Szőlő

svtonline svt klub 201803 marcius
svtonline svt a gyakorlatban kapcsolatrendezes 1

38

Bach-virágesszencia által kódolt lelki alkat, érzelmi sérüléscsomag leírásai

Az alábbiakban az egyes virágesszenciák által kódolt lelkiállapotot, lelkialkatot, tudatállapotokat olvashatod el. Minden egyes virág neve mellett ott áll, hogy melyik csoportba tartozik.

Kattints a virágra az információkért!

Juss el a látszatharmóniától a belső békéig!

Milyen lelki alkat az Apróbojtorján?

svtonline bach esszencia 1 aprobojtorjan

Az Apróbojtorján-típus kedélyes és vidám ember(nek tűnik), aki szereti a nyugalmat.  Gyakran vannak problémái, zaklatott, nyugtalan, és gondterhelt, testileg-lelkileg szenved. A viták és veszekedések, konfliktusok lehangolják, kifárasztják, ezért mindent megtesz, hogy ezeket elkerülje.

Gondjairól nem szívesen vesz tudomást, ezért igyekszik leplezni és kendőzni azokat. Nem mutatja ki az érzelmeit, inkább úgy tesz, mintha nem is lennének neki.  Igyekszik minden erejével fenntartani a „minden rendben van” látszatát. Gyakran a humor, a  vidámság álarca mögé rejtőzik. Így az emberek szeretik, kellemes embernek tartják, barátként és társként nagyra értékelik őket. Kívülről úgy tűnik, mint akinek nincsen semmi problémája, egy idő után azonban egyre görcsösebbé és mesterkélté válik.

Gyakran nyúl alkoholhoz, esetleg nyugtatókhoz vagy droghoz azért, hogy kilátástalan helyzetéből elmeneküljön, vagy könnyebben, jó kedéllyel viselje megpróbáltatásait.

Az Apróbojtorján-típusra jellemző testi tünetek:

 • pszichoszomatikus betegségek
 • alvászavarok
 • körömrágás
 • bőrproblémák

Miben segít az Apróbojtorján-esszencia?

Az Apróbojtorján a természetesség és a becsületesség esszenciája. Segít legyőzni a problémák elkendőzésének vagy elkerülésének szokását, és felébreszti a becsületesség vágyát. Nyitottabbá és lazábbá teszi az embert, ugyanakkor erősíti a konfliktusok vállalását is.

Az Apróbojtorján-esszencia pozitív hatása:

 • Képessé tesz kimondani és felfedni  a belső igazságokat.
 • Őszintévé tesz mind magunkkal mind másokkal szemben.
 • Megnyugtatja a lelket, és harmonizálja érzelmeket.
 • Segít felvállalni akár a külső akár a belső konfliktusokat, ezzel megnyitja az utat a problémák megoldáshoz.
 • Fokozza az önismeretet és a nyitottságot.
 • Eloszlatja a belső szorongást, és csökkenti az állandó aggódást.

Alkalmazható megerősítések

 • Békesség és nyugalom tölt el.
 • Őszinte vagyok.
 • Felvállalom magam.

Juss el a baljós előérzettől a tudatos érzékenységig!

Milyen lelki alkat a Rezgőnyár?

svtonline bach esszencia 2 rezgonyar

A Rezgőnyár-típusú embert balsejtelmek kínozzák, aggodalmak gyötrik. A félelmei oka azonban nem körülhatárolható, nem képes megnevezni, hogy mi kínozza. Ezek a rejtélyes félelmek éjjel rémálmok formájában is zaklathatják. Ilyenkor lehet, hogy nem mer elaludni, vagy felriad álmából, és nehezen tud visszaaludni.  Az ilyesfajta problémáktól szenvedő emberek gyakran húzódoznak attól, hogy titkos félelmeiket megosszák másokkal.

Miben segít a Rezgőnyár-esszencia?

A Rezgőnyár bátorságot ad az élethez. A szorongások, balsejtelmek, tisztázatlan vagy alaptalan félelmek ellen hat. Erősíti a tudatalattiból feltörő dolgok tudatossá alakítását, az intuíciók vagy sejtelmek helyes értelmezésének képességét.

Javíthat a szorongással kapcsolatos testi panaszokon (pl. vegetatív labilitás, időjárás-érzékenység, szívproblémák, hormonális zavarok) is.

A Rezgőnyár-típusú emberek gyakran művészek, tanárok vagy lelki betegségekkel foglalkozó szakemberek. Ők eleve érzékenyebbek a külső hatásokra, fogékonyabbak mások problémáira, emiatt azonban kiszolgáltatottabbak is.

Használhat pánikbetegeknek  és különböző fóbiákban szenvedőknek is.

A Rezgőnyár-típusra jellemző testi tünetek:

 • szívproblémák
 • izzadás
 • alvászavar
 • rémálmok
 • remegés
 • frontérzékenység

A Rezgőnyár-esszencia pozitív hatása:

megerősíti az energetikai rendszert, védelmet és biztonságérzetet ad. Képessé tesz felülemelkedni a bizonytalanságon és összefüggéseiben szemlélni a világot. Tudatosabb gondolkodásra ösztönöz és oldja a tudattalan blokkokat, ezáltal csökkenti a balsejtelmeket. Segít megszabadulni az alaptalan félelmektől és oldja az ezzel járó szorongást.

Alkalmazható megerősítések

 • Vigyáznak rám.
 • Nyitott vagyok.
 • Erős vagyok.

Juss el a megértés nélküli kritizálástól a megértésig!

Milyen lelki alkat a Bükkfa?

svtonline bach esszencia 3 bukkfa

A Bükkfa-alkat alapvetően merev és kritikus. Nehezen fogadja el mások véleményét, gyakran előítéletes. Magatartásában megjelenik az intolerancia, ezért nehezen tudják elfogadni más emberek hibáit. Nem érti meg, hogy mindenki más, és különböző adottságokkal rendelkezik. Ezért olykor lenézően viselkedik, és arrogánsan beszél a többi emberrel, akár a szeretteivel is.

Az egyik Bükkfa-alkat tehát természeténél fogva kis toleranciával bír, ezért mindennel kapcsolatban azonnal elfogadó vagy elutasító álláspontot vesz fel.

A másik, sokkal kevésbé evidens Bükkfa-alkat azonban az, aki soha nem kockáztatja meg, hogy bárkit kritizáljon vagy elutasítson. Ilyenkor az illető túlzottan toleráns, és érzelmeit elnyomva elfogadóvá . Emiatt aláveti magát egy olyan helyzetnek, amiben teljes megértést tanúsít.

Gyakori, hogy a Bükkfa-alkatú ember a két véglet között csapong: néha elutasító, néha elfogadó. Viselkedése miatt magányossá válhat, és eltaszítja magától a barátait, szeretteit is.

A Bükkfa-típusra jellemző testi tünetek:

 • izomfeszültség és -merevség
 • allergia
 • emésztési panaszok

Miben segít a Bükkfa-esszencia?

A Bükkfa-esszencia a tolerancia és az intolerancia közötti természetes viszony szere. Meg kell értenünk, hogy mindazok a „jó” tulajdonságok, amiket kifelé, álarcként veszünk fel, leginkább arra szolgálnak, hogy semlegesítsék „rossz” ellentét­párjukat, amit önmagunkban sejtünk. Ezért a Bükkfa-esszencia a feltűnően toleráns, nagyvonalú, megértő és pozitívan gondolkodó embereknek való, akik a valóságban tudattalanul, megcsontosodottan intoleránsak.

Azoknak is segít a Bükkfa-esszencia, akik nem merik felvállalni az intoleranciájukat.

A Bükkfa bevált szer az allergiák kezelésében is, hiszen ezek nem mások, mint az intolerancia sejtszintű megnyilvánulásai.

A Bükkfa-esszencia pozitív hatása:

 • képessé tesz a valódi önismeretre,
 • oldja a feszültséget,
 • támogatja az önelfogadást és a mások elfogadását,
 • segít felismerni, hogy minden ember egyéni adottságokkal rendelkezik, és mások fejlődését csupán támogatni lehet,
 • lebontja azokat az előítéleteket, melyek hátráltatják az emberi kapcsolatok kibontakozását.

Alkalmazható megerősítések

 • Elfogadom.
 • Engedek.
 • Látom a fejlődés esélyét.

Juss el a passzív szolgálástól az aktív szolgálatig!

Milyen lelki alkat a Kisezerjófű?

svtonline bach esszencia 4 kis ezerjofu

A Kisezerjófű-alkat kedves, csendes, békés ember. Túlzottan kiszolgál másokat, néha bizony erején felül teljesítve. Nincs benne elég bátorság ahhoz, hogy nemet mondjon mások kérésére. Mindent megtesz azért, hogy másokkal jót tehessen, és megfeleljen az elvárásoknak.

Nem áll ki saját igazáért vagy vágyaiért, inkább feladja azokat, csak, hogy a másiknak megfeleljen. Így végül inkább rabszolgává válik, semmint készséges segítőtárssá. Gyakran uralkodik rajta egy vagy több domináns személy, mivel könnyen befolyásolható. Nem képes az önmegvalósításra, mert mindig mások igényeit teljesíti. Akár életcélját is elhanyagolhatja.

A Kisezerjófű-típusra jellemző testi tünetek:

 • gyengeség
 • életerőhiány
 • fáradtság vagy túlhajszoltság érzete.

Miben segít a Kisezerjófű-esszencia?

A Kisezerjófű az önfeladás és a kóros lemondás ellenszere. Növeli a személyiség erejét, serkenti annak tudatát, hogy az ember értékes és joga van az életre. Önállótlan, bátortalan vagy túlzottan jóindulatú felnőtteknek, illetve gyermekeknek adható, hogy megtalálják helyüket a társadalomban. Családterápiában gyakran használatos függőségek, vagy egyoldalú kihasználáson alapuló kapcsolatok kezelésére.  Segíti az erőtlen személyiségű gyermekek szexuális fejlődését, és felegyenesítő hatása miatt az alávetett helyzetű emberek gerincproblémáinak kezelésére is alkalmas.

A Kisezerjófű-esszencia pozitív hatásai:

 • képessé tesz nemet mondani, anélkül, hogy emiatt lelkiismeret furdalás gyötörné,
 • segíti a saját akarat kifejlődését,
 • erősíti az önértékelést,
 • elősegíti a saját vágyak és célok felismerését, és erőt ad azok megvalósításához,
 • megtanít úgy segíteni másoknak, hogy azzal nem adja fel elképzeléseit vagy terveit, és ezzel hozzájárul az életfeladata megéléshez.

Alkalmazható megerősítések

 • Egyenesen állok.
 • Az vagyok, aki vagyok.
 • Azt akarom, amit akarok.

Juss el a gyenge ítélőképességtől a belső bizonyosságig!

Milyen lelki alkat a Kékgyökér?

svtonline bach esszencia 4 kekgyoker

A Kékgyökér-alkatú ember gyermekkorában nem kapott elfogadást, és nem kapta meg az elképzelései szeretet­teljes támogatását. Emiatt bizonytalanná vált, vagy önbizalomhiányban szenved, és nehezebben tudja kibontakoz­tatni a saját elképzeléseit. Mivel nincs elegendő önbizalma, gyakran döntésképtelen. Bizony­talansága miatt mindig mások véleményére támaszkodik, emiatt befolyásolható, gyakran változtatja meg elképzeléseit, célkitűzéseit. Igyekszik megfelelni mások elvárasainak, ezért sokszor olyan döntést hoz, ami a saját véleményével ellenkezik. Nem képes  levonni a megfelelő következ­tetést a tapasztalataiból, ezért újra és újra ugyanabba a hibába esnek.

A Kékgyökér-típusra jellemző testi tünetek:

 • kimerültség
 • életerő-hiány.

Miben segít a Kékgyökér-esszencia?

A Kékgyökér a bizonytalanság ellenszere. Javítja a „belső hanggal”, az intuícióval való kapcsolatot, erősíti a saját véleménybe vetett hitet. Ezáltal képessé teszi az embert arra, hogy úgy cselekedjen, ahogy akar. Serkenti a felnőtté válást és a szellemi önállóságot olyan emberekben, akik ahelyett, hogy maguk oldanák meg problémáikat, inkább másokhoz fordulnak segítségért. Javítja a „jó” és „rossz”, a „helyes” és „helytelen” közötti különbségtétel képességét.

Azoknak segít, akikben nincsen elegendő magabiztosság, önbizalom, s emiatt képtelenek a döntéshozatalra. Állandóan másokat üldöznek tanácsokért, s emiatt gyakran pórul járnak.

Kékgyökér-esszencia pozitív hatásai:

 • megtanít bízni és hinni önmagunkban
 • képessé tesz elválasztani egymástól a helyest és a helytelent,
 • hozzá­járul ahhoz, hogy olyan döntéseket hozzunk, melyekben helyességében megbízunk,
 • képesek leszünk véleményt formálni külső hatásoktól mentesen is,
 • támogatást ad ahhoz, hogy a világot teljes egészében tudjuk szemlélni, s így mentessé válunk a függőségi viszonyból adódó belső bizonytalanságtól.

Alkalmazható megerősítések

 • Bízom magamban.
 • Figyelek a megérzéseimre.
 • Magam döntök.

Juss el a túlfeszítettségtől az ellazultságig!

Milyen lelki alkat a Cseresznyeszilva?

svtonline bach esszencia 6 cseresznyeszilva

A Cseresznyeszilva-alkatra a kontrollálhatatlan dühkitörésekkel járó önuralomvesztés jellemző. Éppen ezért attól fél, hogy elveszíti a józan eszét, és így másokban kárt tesz, hogy olyan szörnyű tetteket követ el, amelyeket valójában rossznak tart és elutasít. A Cseresznyeszilva-alkat gyakran nem bírja visszatartani hisztérikus vagy agresszív viselkedését.

Ugyanakkor a magára erőltetett önuralom sokszor csak ront a helyzetén. Elfojtja az érzelmeit, nem szívesen osztja meg őket másokkal, és így olykor még öngyilkosság gondolata is felmerülhet benne Attól is félhet, hogy idegösszeomlást kap.

Ez a negatív érzelmi állapot akkor alakulhat ki , amikor nem beszélik meg időben a problémákat, és azok egyre csak gyűlnek. Az állandó elfojtás  hosszútávon idegrendszeri zavarokhoz is vezethet.  Azoknál a gyerekeknél, akik nap­közben igyekeznek szorongásaikat vagy félelmeiket kordában tartani, éjszakai ágybavizelés vagy tic alakul­hat ki.

A Cseresznyeszilva-típusra jellemző testi tünetek:

 • körömrágás
 • ágybavizelés
 • székrekedés
 • ideges nyugtalanság
 • remegés
 • tickelés

Miben segít a Cseresznyeszilva-esszencia?

A Cseresznyeszilva-esszencia a pszichés túlfeszítettség elleni szer. Olyan, mint az olaj, ami lecsillapítja a hullámokat. Képes az erős érzelmi töltésű, stresszes élethelyzetekben a belső feszültség csökkentésére vagy a pszichózisok gátlására. Leépíti a belső konfliktusokat, mivel gyengíti a racionális kényszereket, valamint az érzelmek és indulatok erősségét. Nagyon hasznos minden olyan esetben, amikor valaki azt érzi, hogy tudati kontrollja egy erős érzelmi töltést hordozó élmény hatására csődöt mondhat, és nem képes többé uralni az érzéseit. Amikor valamit olyasmit tenne, amit tulajdonképpen nem akar, és amit később megbánna.

Cseresznyeszilva-esszencia pozitív hatásai:

 • segíti az érzelmeket a megfelelő módon kimutatni,
 • lenyugtatja az idegrendszert
 • támogatja az önkontroll helyreállítását
 • elősegíti a személyiség fejlődését azáltal, hogy nyitottá tesz  érzelmek befogadására.

A cseresznyeszilva virágesszencia a híres elsősegély csepp egyik összetevője, amit leggyakrabban vészhelyzetek idején alkalmaznak.

Alkalmazható megerősítések

 • Bátor vagyok.
 • Nyitott vagyok.
 • Hagyom áramlani azt, ami áramlani akar.

Juss el a könnyelműségtől a tapasztalatig!

Milyen lelki alkat a Vadgesztenyerügy?

svtonline bach esszencia 7 vadgesztenyerugy

A Vadgesztenyerügy-alkat nem okul eleget tapasztalataiból és élményeiből, ezért az átlagosnál hosszabb ideig tanulják az Élet leckéit. Gyakran ugyanabba a hibába esik, mindig hasonló helyzetekbe kerül, és hasonló problémával találja szemben magát.

Van, akinek akár egyetlen élmény/tapasztalat is elegendő, hogy megértse azt, amit meg szükséges változtatnia vagy be szükséges építenie. A legtöbb ember azonban úgy érzi, hogy több tapasztalatra van szük­sége ahhoz, hogy az aktuális leckéjét elsajátítsa. Ezért ugyanazt a hibát követik el  többször is, egészen addig, amíg végre tanulnak belőle, vagy mások kárából okulnak, azaz levonják a konzekvenciákat.

A Vadgesztenyerügy-típusra jellemző testi tünetek:

 • periodikusan visszatérő betegségek
 • hiperaktivitás
 • nyugtalanság

Miben segít a Vadgesztenyerügy-esszencia?

A Vadgesztenyerügy a szellemi érés és tapasztalás eszenciája. Javítja a tanulási képességet minden szinten. Segít a tapasztalatok gyűjtésében, és azoknak a lehető legjobb érvényesítésében. Nyitottabbá teszi a szellemet, javítja a felfogó­képes­séget, és általában fokozza az érdeklődést.

Ezért hasznos tanulási vagy koncentrációs nehézségekkel küzdők számára, akiknek a gondolataik jóval előrébb járnak, mint ahogy azt meg tudnák oldani. Általában kapkodnak, és emiatt nincs idejük megfelelően megoldani egy-egy feladatot vagy levonni a következtetést az adott helyzetből. Szétszórtságuk miatt nem tudnak odafigyelni a jelen eseményeire. Gondolataik folyton elkalandoznak, mindig máshol járnak. A Vadgesztenyerügy-esszencia azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a szere, akiknek nem azért vannak tanulási gondjai, mert rossz a memóriájuk, hanem azért, mert képtelenek a megfelelő időben odafigyelni. Emiatt nem tudják befogadni a tananyagot, és csökken az iskolai teljesítményük.

Éppen ezért olyan felnőtteknek is hasznos, akik életükben nem fejlődnek kellőképpen, és mindig ugyanabba a hibába esnek.

Vadgesztenyerügy-esszencia pozitív hatásai:

 • képessé tesz megélni a jelent és levonni a megfelelő következtetéseket
 • segíti a tanulást
 • javítja a koncentrációs készséget
 • javítja a beilleszkedést és a szociális normák elfogadást

Alkalmazható megerősítések

 • Odanézek.
 • Odafigyelek.
 • Tanulok.

Juss el a követelőző szeretettől az önzetlen szeretetig!

Milyen lelki alkat a Katángkóró?

svtonline bach esszencia 8 katangkoro

A Katángkóró-alkat túlzottan aggodalmaskodó és gondoskodó. Eltúlozza a mások szükségletei és jóléte miatti  aggódást, és hajlamos túlzásba vinni a gyermekeikről, rokonaikról, barátaikról, sőt, akár az ügyfeleiről való gondoskodást. Minden idejét a családja vagy szerettei boldogulása és ellátása tölti ki. Önfeláldozó,  mindenben alárendeli magát mások szükségletei kielégítésének. Úgy érzi, hogy ő nélkülözhetetlen, hogy másoknak szüksége van rá. Emiatt túl sok feladatot vállal magára. Mindig talál valamit, ami szerinte nem elég jó, valamit, amit rendbe hozna. Állandóan azon van, hogy kijavítsa azt, amiről úgy gondolja, hogy javításra szorul, és ettől érzi jól magát.

Ugyanakkor elvárja, hogy megbecsüljék a munkáját. Megköveteli, hogy szerettei folyton a közelében legyenek. Ha nem kap elég figyelmet, akkor duzzog, vagy sajnáltatja magát. Mindent azért tesz, hogy cserébe megbecsüljék és elismerjék. Igényli a figyelmet és a szeretetet. Gyakran érzi úgy, hogy nem szeretik eléggé, emiatt még többet tesz másokért.

A Katángkóró-típusra jellemző testi tünetek:

 • cukorbetegség,
 • székrekedés.

Miben segít a Katángkóró-esszencia?

A Katángkóró-esszencia azoknak segít, akik nagyon ragaszodnak szeretteikhez. Igyekeznek mindent el­követni annak érdekében, hogy gondoskodjanak gyermekükről, a párjukról, a szüleikről. Amikor nem tartanak igényt munkájára, akkor a másikat hálátlansággal vádolják. Emiatt szeszélyessé válhatnak, és gyakran veszekednek. Nehéz nekik jót tenni, mert folyton bosszankodnak, vagy szemrehányást tesznek. Nehezen engedik el gyermekeiket, mert folyton aggód­nak értük.A Katángkóró a valódi szeretet szere. Segít megtisztítani az emberi kapcsolatokat a kóros egoizmustól, az érzelmi függőségtől, a zsarolástól és az önsajnálattól. Egyben kialakítja az érzelmekkel teli, mégis szabadon engedő szeretet képességét. Fontos szer párkapcsolatokban, és gyakran szükséges neurotikus gyermek-szülő kötődések esetén is.

Katángkóró-esszencia pozitív hatásai:

 • segít egyensúlyba hozni a belső lelki békét,
 • megtanít annyit adni, amennyit a másik ember is képes örömmel elfogadni,
 • az adni vágyást a valódi szükségletekhez igazítja,
 • fejleszti az empátiás készséget, ezáltal hozzájárul az adok-kapok harmóniájának megteremtéséhez.
 • a jobb határtartás révén több szeretet és megbecsülés jut  neki, így ő és családja is boldogabbá válhat.

Alkalmazható megerősítések

 • Szívesen adok.
 • Merítek a Forrásból.
 • Szeretnek.

Juss el a valóság elől való meneküléstől a realitás alakításáig!

Milyen lelki alkat az Iszalag?

svtonline bach esszencia 9 iszalag

Az Iszalag-típus álmodozó, nem áll két lábbal a földön. Nem igazán érdeklődik a jelen történései iránt. Mindig a jövő és az eljövendő események foglalkoztatják. Ábrándozik, és légvárakat épít. Szebb jövőt remél, és ez jobban érdekli, mint a jelen, mivel úgy érzi, hogy álmait csak a jövőben válthatja valóra.

Gyakran szétszórt és figyelmetlen. Elkalandoznak a gondolatai, nem képes odafigyelni.  Nem motiválható semmivel, közönyös is lehet élet dolgai iránt.  Művészi képességek­kel rendelkezik, de nem mindig képesek fizikai szinten megvalósítani. Romantikus beállítottágú, színes belső világa van. Bizonyos estekben előfordulhat, hogy drogokhoz vagy alkoholhoz nyúl vagy számítógépes játékok világába merül bele.

Csendes, nyugodt, visszahúzódó ember, aki nem érzi túl jól magát. Ugyanakkor, mivel kevés benne a vitalitás, és gyakran nem tesz semmit a saját helyzete javítása érdekében. Ha megbetegszik, kevés vagy egyáltalán semmilyen erőfeszítést nem tesz a gyógyulása érdekében.

Az Iszalag-típusra jellemző testi tünetek:

 • fáradtság,
 • aluszékonyság,
 • szédülés vagy ájulási hajlam
 • vérkeringési zavarok (pl. hideg kezek és lábak)

Miben segít az Iszalag-esszencia?

Az Iszalag a valósággal való egészséges viszony szere. Mindazon tendenciák esetén hatásos, amelyek eltávolítják az embert az élettől, ezért nemcsak ábrándozás, illuzórikus gondolatok vagy drogfüggőség ellen hat, hanem általánosan figyelmetlenség vagy álmosság esetén is hasznos lehet. Emellett iskolai problémákkal küzdő gyermekeknél is segít, ha boldogtalan körülmények között élnek, és hajlamosak emiatt magukba fordulni, befelé menekülni.

Az Iszalag-esszencia pozitív hatásai:

 • segít megérkezni a jelenbe,
 • növeli a figyelmet és a koncentráció képességet,
 • fokozza a művészi önkifejező képességet,
 • képessé tesz az álmok megvalósítására, elég erőt és kitartást kölcsönöz hozzá.

Alkalmazható megerősítések

 • Éber vagyok.
 • Világosan látok.
 • Alkotok.

Juss el a kényszeres rendszeretettől a belső rendig!

Milyen lelki alkat a Vadalma?

svtonline bach esszencia 10 vadalma

A Vadalma-típus túlzott tisztaságmániában szenved. Állandóan takarít vagy extrém módon rend­szerető. Ha a legkisebb rendetlenséget tapasztalja, igyekszik azonnal helyreállítani azt. Olyan ember, aki gyakran tart tisztítókúrákat vagy böjtkúrákat, mert belülről tisztátalannak érzi magát. Fél­ a fertőzésektől és a szennyeződésektől, vagy más külső betolakodóktól, mint például a rovaroktól. Gyakran és hosszan mos kezet, és mindent fertőtlenít maga körül. Lehet, hogy szégyellik valamilyen testi hibáját, még ha csak egy pattanásról vagy anyajegyről van is szó. Ez olykor odáig is fajulhat, hogy undorodik saját magától.

Miben segít a Vadalma-esszencia?

A Vadalma az egészséges tisztaság, a külső-belső megtisztulás szere. Testileg és lelkileg egyaránt hat. Egyfelől leépíti a kóros tisztátalanság- és bűnösségérzést, az undort, a kényszeres tisztaságmániát, másfelől általános vértisztítóként is hatásos. Különböző bőrproblémák, ekcémák, krónikus gyulladások vagy fertőzés elleni védelemként is segíthet. Aki sokat van betegek társaságában, az megelőzésként is szedheti.

A Vadalma-típusra jellemző testi tünetek:

 • bőrproblémák,
 • akné vagy ekcéma,
 • bulímia vagy anorexia.

A Vadalma-esszencia pozitív hatásai:

A vadalma virágesszencia segíti a méregtelenítési és tisztulási folyamatokat, beindítja az öntisztulási mechanizmust mind testi mind érzelmi szinten. Alkalmazható akár böjtkúra vagy más tisztítókúrákkal egy időben, vagy mérgezé­sek kiegészítő kezelésére.

 • Segíti a testet és a lelket a tisztulási folyamatokban.
 • Képesé tesz a elfogadásra, erőt ad a továbblépésre.
 • Külsőleg borogatás formájában bőrbetegségeknél alkalmazható.
 • Másnaposság kezelésére is kiváló használható.

Alkalmazható megerősítések

 • Jól érzem magam.
 • Olyannak fogadom el magam, amilyen vagyok.
 • Látom, mi a fontos.

Juss el az önértékelési válságtól az önbizalomig!

Milyen lelki alkat a Szilfa?

svtonline bach esszencia 11 szilfa

A Szilfa-típus jól végzi a munkáját. Követi az életcélját, és szívesen visz végbe az emberiség számára fontos dolgokat, de néha erőt vesz rajta a levertség, és úgy érzi, hogy vállalt feladata annyira nehéz, hogy emberi erővel képtelenség azt véghezvinni. Azok számára, akiknek nagy teher és felelősség nyomja a vállukat. Gyakran vezető beosztásban dolgoznak, tehetségesek, és követik életcéljukat. Olykor azonban erőt vesz rajtuk a levertség. Teljesen kimerülnek és képtelenek véghezvinni feladatukat. Elvesztik önbizalmukat, és nem képesek megbirkózni a napi tennivalóikkal. Mindenben csak a kihívást látják, még az egyszerű rutin munka is nehezükre esik. Ma leggyakrabban ilyen helyzetbe a családanyák és a vezető beosztású menedzserek kerülnek. Akik kötelességtudóan végzik teendőiket, de hirtelen elvesztik minden erejüket, és képtelenek továbblépni.

A Szilfa-típusra jellemző testi tünetek:

 • álmatlanság,
 • gyakori megfázás,
 • orrdugulás,
 • torokfájás.

Miben segít a Szilfa-esszencia?

A Szilfa egyfajta elsősegélyszer olyan esetekre, amikor (elsősorban pszichés) összeroppanás fenyeget. Csökkenti a lelki stresszt, felszabadítja a blokkolt erőket, ezzel képessé teszi az embert a további küzdelemre. Nagy terhelések idején rendszeresen szedve megakadályozza, hogy az ember túlterhelje magát, és növeli a teljesítőképességet. Súlyos, hirtelen fellépő betegségek esetén mindig szedni kellene, mivel felszabadítja az emberben lévő tartalék energiákat.

A Szilfa-esszencia pozitív hatásai:

 • megnyugtatja a kimerült testet és lelket,
 • energiával tölt fel,
 • támogatja az önértékelést,
 • bátorságot és erőt a feladatok elvégzéséhez.

Alkalmazható megerősítések

 • Megteszem, amit tudok.
 • Segítséget kapok.
 • Sikerülni fog.

Juss el a kétségektől a bizonyosságig!

Milyen lelki alkat a Tárnics?

svtonline bach esszencia 12 tarnics

A Tárnics-alkatú ember visszahúzódó  és bátortalan. Gondolkodásmódja pesszimista, még olyankor is képes mindenben a rosszat látni, ha az nem lenne indokolt. Állandó kétség gyötri, könnyen elcsügged, és nem tud kilábalni egy-egy nehézségből. Gyakran kevés az akaratereje, ami még jobban megnehezíti helyzetét. Hamar feladja a dolgokat, nem képes végigvinni semmit, mondván, hogy ez neki úgysem sikerülhet.

A Tárnics-esszencia az akaraterő szere. Jól beválik csüggedt, feladásra kész, vagy általában gyenge embereknél, erősíti az akaratot, a bátorságot, az ellenálló-képességet. Optimistább életfelfogást alakít ki. Javítja a bajok legyőzésének és a vágyott célok elérésének képességét.

A Tárnics-típusra jellemző testi tünetek:

 • visszatérő betegségek,
 • energiahiányos állapotok és erőtlenség.

Miben segít a Tárnics-esszencia?

A Tárnics-virágesszencia használata minden olyan estben javasolt, amikor valakinek hiányzik az önmagába vetett hite, és valamilyen okból pesszimistává vált. Emiatt hamar feladja a küzdelmet, mivel már nincs meg benne hit, hogy a célja elérhető.

A Tárnics-esszencia azoknak is segít, akik könnyen elkedvetlenednek. Lehetséges, hogy jól haladnak pl. a betegségük leküzdésében, vagy életük különböző területein, egy kis akadály vagy késedelem mégis kétséget ébreszt bennük, és kedvüket szegheti.

Olyan gyerekeknek is ajánlott, akik az iskolai kudarcok miatt elvesztették önbizalmukat, és félénkké váltak. Mivel minden akadály újabb kudarcélménnyel járhat, ezért sokszor inkább a háttérben maradnak, és meg sem próbálnak megoldást találni a kihívásukra.

A Tárnics-esszencia pozitív hatásai:

 • erősíti a hitet és a bizalmat,
 • segít az akadályok legyőzésében,
 • segít alkalmazkodni a környezethez,
 • pozitív gondolkodásra sarkal.

Alkalmazható megerősítések

 • Bizakodó vagyok.
 • Hiszem, hogy minden jól alakul.
 • Pozitív vagyok.

Feladásból kezdeményezés

Milyen lelki alkat a Sülzanót?

svtonline bach esszencia 13 sulzanot

A Sülzanót-alkat úgy érzi, hogy minden remény elveszett és számára nincs segítség. Elvesztette a reményét a sorsa jobbra fordulásában, például a saját gyógyulásában. Nem reménykedik már semmiben, bár mások unszolására kipróbál új módszereket. Úgy gondolja, hogy élete megváltoztathatatlan, és magától nem is tesz semmit annak jobbra fordításáért. Lelkileg belefáradt a küzdelembe, ezért inkább feladja. Nem érez magában elég erőt ahhoz, hogy megváltoztassa az életét.

Miben segít a Sülzanót-esszencia?

A Sülzanót a mély reménytelenség ellenszere. Aktivizálja az élni akarást, segít abban, hogy az ember a csalódások és veszteségek közepette is pozitív  hozzáállást vehessen fel. Súlyos, reménytelennek tűnő betegségek esetén használata fordulatot hozhat. Különösen fontos a rákterápiában, mivel a gyógyíthatatlannak minősített rák  gyakran annak a jele, hogy a szervezet feladta a harcot a betegséget kiváltó okkal szemben. A Sülzanót segít a hosszan tartó betegségek utáni állapotok kezelésében is. A Sülzanót-virágesszencia hasznos azok számára, akik  beletörődtek a sorsukba, és nem látnak kiutat reménytelen helyzetükből. Elvesztették érdeklődésüket a világ dolgai iránt. Kiváló segítség minden olyan esetben, amelyben úgy érezzük, hogy az életünk kettétört.

A Sülzanót-típusra jellemző testi tünetek:

 • csökkent életerő,
 • kimerültség
 • súlyos betegségek.

A Sülzanót-esszencia pozitív hatásai:

 • megerősíti a reményt,
 • belső tartást ad,
 • felerősíti az életerőt és hitet,
 • optimistává tesz és megszilárdítja az életbe vetett bizalmat,
 • hozzájárul ahhoz, hogy megtaláljuk azokat az új lehetőségeket az életben, amelyek a megújulást segítik.

Alkalmazható megerősítések

 • Egyenes vagyok.
 • Reményteli vagyok.
 • Új lehetőségeket látok.

Válj segítségre szoruló kisgyermekből megértő felnőtté!

Milyen lelki alkat a Hangafű?

svtonline bach esszencia 14 hanga

A Hangafű-alkat elsősorban a saját problémáit tartja fontosnak. Ezeket szívesen megosztja másokkal is, ezért állandóan társaságot keres. Fontosnak tartja, hogy problémáit másokkal is megvitassa, a hallgató személye viszont nem igazán fontos számára. Sokat beszél, és igyekszik a figyelem középpontjában lenni. Mások problémáira azonban nem igazán tud odafigyelni. Mivel sokat beszél, előfordulhat, hogy olykor emiatt kerülhetik a társaságát. Ezzel egyre inkább kirekeszti magát a baráti közösségből. Az egyedüllétet és a magányt viszont nehezen viseli. A hosszabb-rövidebb ideig tartó magány boldogtalanná teszi.

A Hangafű-alkat gyakran öntelt és erős benne az érvényesülési vágy.  Különleges indikációja a hangoskodó szószátyárkodás, a hencegés és a szerénytelenség.

Ez a viselkedésmód leggyakrabban olyan embernél alakul ki, akit gyermekkorában sokat hagytak egyedül. Emiatt erős belső késztetése van arra, hogy mindenkivel megossza az érzéseit.

A Hangafű-típusra jellemző testi tünetek:

 • elsősorban pszichoszomatikus betegségek,
 • megaláztatás következtében kialakuló betegségek esetén is érdemes használni.

Miben segít a Hangafű-esszencia?

A Hangafű-esszencia  az egoizmus, az önközpontúság, azaz az elutasítottság élményének meggyógyításában segít.

A Hangafű-esszencia pozitív hatásai:

 • segít megérteni a világot és megnyílni a világ felé,
 • befogadóvá és elfogadóvá tesz,
 • támogatja a belső biztonságérzet kialakulását.

Alkalmazható megerősítések

 • Biztonságban érzem magam.
 • Mindent megkapok, amire szükségem van.
 • Gondozok és ápolok.

Válj keményszívűből melegszívűvé

Milyen lelki alkat a Magyal?

svtonline bach esszencia 15 magyal

A Magyal-típus gyanakvó és féltékeny. Hamar dühbe gurul, és agresszívé is válhat. Belül nagyon érzékeny, a szeretetet azonban nehezen tudja elfogadni. Tüskés természete mögött egy túlérzékeny lélek lakik, aki nem képes kifejezni a benne lévő örömet. Folyton küzd a külvilággal, és ezt sokszor oly módon teszi, ami másokkal szemben támadó és sértő. Úgy érzi, hogy mindig becsapják, és ettől bizalmatlanná válik. Bizalmatlan a világgal és a körülötte lévőkkel szemben. Ez a bizalmatlanság elsősorban a saját belső bizonytalanságából fakad. Úgy érzi, hogy megbántották, emiatt vált a magatartása negatívvá. Állandóan retteg attól, hogy becsapják, vagy ellene szövetkeznek. Az emberekben való csalódottsága miatt elszigeteli magát, vagy heves támadó reakcióval reagál minden közeledésre.

A Magyal-típusra jellemző testi tünetek:

 • máj- és epeproblémák,
 • ízületi betegségek,
 • lázas állapotok,
 • gyulladások,
 • allergia,
 • viszketés.

Miben segít a Magyal-esszencia?

A Magyal a negatív érzelmek elleni szer. Csökkenti az agressziót, az ingerlékenységet, a haragot, a dühöt, a bosszúvágyat. Segíti az agresszió tudatos kontrollját. Barátságosabbá, kompromisszum készebbé, béketűrőbbé, szelíddé, és szeretetteljessé tesz.  A haragot vagy gyűlöletet természetesen nem képes egyszerűen az ellenkezőjére változtatni. Ehhez a mi tudatos munkánkra van szükség.

A Magyal-esszencia pozitív hatásai:

 • csökkenti a túlérzékeny reakciókat,
 • megtanít elfogadni és kimutatni a szeretetet,
 • megnyugtatja a lelket és harmonizálja az érzelmeket.

Alkalmazható megerősítések

 • Örömteli vagyok.
 • Egészséges vagyok.
 • Szeretek.

A múltból a jelenlétbe

Milyen lelki alkat a Jerikói lonc?

svtonline bach esszencia 16 jerikoi lonc

A Jerikói lonc-alkat a múltban él, a régen elvesztet

t barátok, a boldog pillanatok emlékeiben, vagy be nem teljesült ábrándokat kerget, és nem hiszi el. hogy lehetnek még olyan boldog, mint amilyen a régi szép időkben volt. Nosztalgiázik, már-már kórosan a múltba vágyódik vissza. Nem képese részt venni a jelenben, az elmúlt dolgokat és időket sírja vissza.  Az életében nem tud, vagy nem akar semmit megváltoztatni. Mindennek olyannak kell lennie, ahogyan régen volt. Szentimentális, vágyik a boldogság után, és eközben nem veszi észre, hogy nemcsak a múltban tudott boldog lenni. Mivel nem tud a megváltozott élethelyzethez alkalmazkodni, és nem találja benne a helyét és a boldogulásának lehetőségét, bánat és szomorúság lesz rajta úrrá.

A Jerikói lonc-típusra jellemző testi tünetek:

 • letargia,
 • étvágytalan,
 • aluszékonyság,
 • vitalitás hiánya.

Miben segít a Jerikói lonc-esszencia?

A Jerikói lonc a kóros nosztalgia elleni szer. Felébreszti a jelen és a valóság iránti érdeklődést, elhalványítja a feltörő emlékeket.

Ez az esszencia segítséget nyújthat honvágy, nosztalgikus ábrándozás és különösen szomorúság esetén. A szomorúság ugyanis azt jelezi, hogy az ember nem képes elfogadni egy új élethelyzetet, mivel az előzőt szebbnek tartja. Hasznos, amikor valaki nem tud beilleszkedni az új környezetébe, és mindig visszavágyódik az előző otthonába. Segíthet szerelmi szakítás után, amikor az egyik fél nem tudja elengedni a másikat., valamint egy szeretett személy elvesztése miatt érzett fájdalom esetén, amikor valaki hosszú időn át nem képes elfogadni a veszteséget és nem tud a jelenbe élni. Hasonlóképp támogató hatású lehet olyan gyermekek számára is, akik a szülők válása miatt zárkózottá válnak, mert nem tudják feldolgozni az eseményeket, és továbbra is a múltat kívánják vissza.

Javítja az új, barátságtalannak tűnő életkörülményekhez való alkalmazkodás képességét. Leépíti a valóság tagadásában gyökerező hajlamot a különböző szenvedélybetegségek kialakulására.

A Jerikói lonc-esszencia pozitív hatásai:

 • képessé tesz elfogadni és elengedni a múlt eseményeit,
 • megerősíti a jelenbe vetett bizalmat,
 • segíti a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást.

Alkalmazható megerősítések

 • A mában élek.
 • Előretekintek,
 • Megteszem a következő lépést.

Lelki ernyedtségből  szellemi frissesség

Milyen lelki alkat a Gyertyán?

svtonline bach esszencia 17 gyertyan

A Gyertyán-alkatnak nincs elegendő fizikai vagy

szellemi ereje és kitartása ahhoz, hogy cipelje a vállára nehezedő terheket. A mindennapi élet gondjai túlzottnak, megoldhatatlannak tűnnek számára. A mindennapi rutin miatt fásulttá vált, és nincs benne elég életerő. Mind fizikai, mind szellemi szinten fáradtnak érzi magát. Nem érez magában elég tetterőt, bár a rájuk bízott feladatokat elvégzi. Igyekszik halogatni a munkáját, csak, hogy még egy kis pihenéshez juthasson. Úgy gondolja, hogy testi-lelki megerősítésre van szüksége ahhoz, hogy problémáit könnyebben és jobban meg tudja oldani. A Gyertyán-alkat az életét egysíkúan éli, keveset tud kikapcsolódni, mivel túl sokat dolgozik.

A Gyertyán-típusra jellemző testi tünetek:

 • reggeli fáradság,
 • levertség,
 • energiahiány.

Miben segít a Gyertyán-esszencia?

A Gyertyán a mindennapi életben való boldogulás szere. A kudarctól való félelem ellen hat, serkenti az egészséges teljesítési vágyat. Vállalkozókedvet és önbizalmat ad. Megakadályozza, hogy az ember a túlhajszoltság érzése miatt betegségbe meneküljön.

Minden olyan estben alkalmazható a Gyertyán-virágesszencia, amikor valaki úgy érzi, elvesztette az erejét és a kitartását ahhoz, hogy a mindennapi teendőit elvégezze.

A Gyertyán-sszencia segít az ún. „hétfő reggeli szindrómában” szenvedőknek. Azoknak, akik nehezen tudnak felkelni, és hosszan készülnek egy-egy feladat elvégzésére.

A Gyertyán-esszencia pozitív hatásai:

 • felfrissít és felrázza a lelket és a testet,
 • megteremti a harmóniát a munka és a pihenés között,
 • hozzájárul a relaxáláshoz, így nagyobb lendülettel tudunk nekivágni a napi feladatok elvégzésnek,
 • segít továbblépni, és vállalni az új kihívásokat.

Alkalmazható megerősítések

 • Frissnek érzem magam.
 • Lendületben vagyok.
 • Szívesen dolgozom.

Válj türelmetlenből türelmessé!

Milyen lelki alkat a Nebáncsvirág?

svtonline bach esszencia 18 nebancsvirag

A Nebáncsvirág-alkat gondolkodásában és tetteiben is gyors. Úgy véli, hogy mindent azonnal meg kell valósítani, tétovázás és halogatás nélkül. Ha beteg, akkor azonnal meg akar gyógyulni. Ideges és ingerlékeny olyan dolgokkal szemben, amit túl lassú az ő tempójának. Képtelen türelmet tanúsítani a lassú emberekkel szemben, mivel a lassúságot helytelennek és időpocsékolásnak tartja. Az ilyen embereket megpróbálja gyorsabb haladásra serkenteni, illetve inkább mindent maga végez el. Jobban szereti, ha egyedül dolgozhat és gondolkodhat, így munkáját saját tempójában végezheti. Gyakran szenved időzavarban: vagy előbb ér oda, vagy mindig elkésik. Nyugtalan, képtelen egy helyben maradni, állandóan menne valahová. Türelmetlensége miatt olykor felületessé válik, nem képes teljesen befejezni valamit.

A Nebáncsvirág-típusra jellemző testi tünetek:

 • nyugtalanság,
 • magas vérnyomás,
 • arcrángás,
 • hiperaktivitás,
 • viszketés és bőrpanaszok,
 • izomgörcsök,
 • pajzsmirigy betegsége.

Miben segít a Nebáncsvirág-esszencia?

A Nebáncsvirág az idegesség és nyugtalanság ellenszere. Türelmet, megfontoltságot, körültekintést, alaposságot ad. Segít a saját ritmus kialakításában és megtartásában időzavar esetén. Minden olyan esetben hasznos, amikor valaki – mind gondolkodásában, mind cselekedeteiben – túl gyors, és sokszor kapkodó. Türelmetlen és ingerlékeny másokkal szemben, amikor nem történik minden azonnal.

Nebáncsvirág-esszencia pozitív hatásai:

 • megtanít mások ritmusát elfogadni,
 • segít lazítani,
 • oldja a belső nyugtalanságot és az idegrendszeri feszültségeket,
 • hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk  együttműködni másokkal,
 • megtanít másokhoz igazodni, és elfogadni másokat.

Alkalmazható megerősítések:

 • Van rá időm.
 • Türelmes vagyok.
 • Lazítok.

Önkorlátozástól a kibontakozásig

Milyen lelki alkat a Vörösfenyő?

svtonline bach esszencia 19 vorosfenyo

A Vörösfenyő-alkat nincs megelégedve önmagával, kisebbrendűnek érzi magát a környezetében élőknél. Értéktelennek érzi magát, és nincs önbizalma. Úgy érzi, hogy sohasem neki sohasem sikerül semmi, ezért nem is próbálkozik, nem tesz  igazi erőfeszítéseket a sikerért. Mindig másokhoz hasonlítja magát, és úgy gondolja, hogy ő nem képes hasonló feladatok elvégzésére. A saját maga számára épített korlátok között él, melyet nem képes ledönteni. Túlzottan kritikus önmagával szemben. A kudarcok hatására még inkább elkeseredik, és magába zárkózik. Mindenben csak a nehézséget látja, így elveszti a reményt, és egyre inkább kétségbeesetteké válik.

A Vörösfenyő-típusra jellemző testi tünetek:

 • gerincproblémák,
 • összegörnyedt testtartás,
 • potenciazavar.

Miben segít a Vörösfenyő-esszencia?

A Vörösfenyő az önbizalom szere. Leépíti a kisebbrendűségi komplexusokat, és segíti a külső megerősítésektől független önbizalom kialakítását. Minden olyan estben ajánlott a vörösfenyő virágesszencia, amikor valaki önbizalomhiányban szenved, és nem bízik a saját képességeiben. Úgy érzi, hogy nem elég tehetséges és kreatív, és nem is próbálkozik semmit tenni a sikere érdekében. A Vörösfenyő-esszencia segít a primitív vagy kíméletlen környezetbe kerülő,illetve a társadalom szociális gondoskodásából kiszoruló, érzékeny gyermekek esetében. Hasznos olyan emberek számára, akiket gyerekkorukban mindig valaki máshoz hasonlítottak, és emiatt másodrendűnek érezte magát. Szükség lehet rá minden gerincprobléma esetén, személyiségerősítő terápiával kiegészítve.

Vörösfenyő-esszencia pozitív hatásai:

 • segít felismerni a saját korlátainkat
 • akaratot és erőt ad a kishitűség legyőzéséhez,
 • megteremti az egészséges önbizalmat..

Alkalmazható megerősítések:

 • Képes vagyok rá.
 • Akarom.
 • Megteszem.

Juss el a világtól való félelemtől a világba vetett bizalomig!

Milyen lelki alkat a Bohóc

virág?

svtonline bach esszencia 20 bohocvirag mimulus

A Bohócvirág-alkat retteg a fájdalomtól, a balesetektől, a sötétségtől, az egyedülléttől, a pókoktól, a szerencsétlenségektől, a mindennapi élet eseményeitől. Minden esetben valami konkrét, jól körülhatárolt dologtól retteg, amely teljesen eluralkodhat rajta. Életvitelüket is ehhez igazítják. Csendben és titokban szenved, problémáiról nem beszél nyíltan. Szégyelli gyengeségeit, ezért inkább titkolja azokat mások előtt. Szégyenlős, bátortalan és túlérzékeny a körülötte lévő világgal szemben. Lámpalázzal küzd, ha nyilvánosan kell előadást tartania. Gyakran már előre aggódik, hogy mi fog bekövetkezni, emiatt a rettegett helyzeteket igyekszik elkerülni. Bizonyos esetekben előfordul, hogy hirtelen harcias lesz a magatartása, ezzel leplezve belső bizonytalanságát.

A Bohócvirág-típusra jellemző testi tünetek:

 • idegesség,
 • dadogás vagy nehéz önkifejezés,
 • hólyag- és vesebetegségek,
 • csökkent életerő,
 • gyomor- és bélrendszeri bántalmak (pl. hasmenés).

Miben segít a Bohócvirág-esszencia?

A Bohócvirág a félénkség elleni szer. Csökkenti a valós félelmeket, erősíti a veszélyek helyes és ésszerű felmérésének képességét, és általában bátrabbá tesz. Hasznos, ha konkrét, meghatározható dolgoktól félünk, illetve, amikor a félem hatásra egyes betegségek vagy a hozzájuk tartozó tünetek felerősödnek. Különösen ajánlott olyan gyermekeknek, akik félnek minden új szituációtól.

Bohócvirág-esszencia pozitív hatásai:

 • elősegíti a aggodalmak legyőzését azáltal, hogy erősíti a bátorságot,
 • képessé tesz szembenézni a félelmekkel azáltal, hogy megtanít higgadtan és humorral kezelni azokat.

Alkalmazható megerősítések:

 • Bátor vagyok.
 • Belevágok.
 • Előrelépek.

Juss el a lelki fájdalmaktól a lelkierőig!

Milyen lelki alkat a Vadrepce?

svtonline bach esszencia 21 vadrepce mustard

A Vadrepce-alkat búskomorságra vagy teljes kétségbeesésre, depresszióra hajlamos. Mintha egy hideg, sötét felhő árnyékolná be, és rejtené el szeme elől a fényt és az életörömöt. Melankóliája, rossz hangulata okát nem tudja megmagyarázni, az minden ok nélkül megjelenik, majd el is múlik. Amikor hangulata megváltozik, elvágyódik a világtól, nem motiválja semmi, csak merengve néz maga elé. Ebben a helyzetben szinte lehetetlen boldognak és elégedettnek lenni.  Az ilyen embereknél gyakori a változékony hangulat: egyszer vidám, máskor pedig bezárkózik, és nehezen tudja leplezni rossz közérzetét.

A Vadrepce-típusra jellemző testi tünetek:

 • étvágytalanság,
 • gyengeség,
 • alvási nehézségek.

Miben segít a Vadrepce-esszencia?

A Vadrepce a depresszió ellenszere. Minden olyan estben segít, amikor valakire indokolatlanul rátör a melankólia vagy a depresszió. Belső megtisztulást okoz, leépíti a depressziós hangulatot, a kedvetlenséget, mogorvaságot, lehangoltságot, a bátortalanságot és a pesszimizmust. Általában élénkítően hat és nyitott, kommunikatív viselkedésre ösztönöz.

Vadrepce-esszencia pozitív hatásai:

 • segít visszaállítani a belső harmóniát,
 • jobb kedélyre derít és megnyugtat,
 • optimistává tesz,
 • támogatja az érzelmi önkifejezést,
 • napfényt hoz az életünkbe.

Alkalmazható megerősítések:

 • Könnyű vagyok.
 • Vidám vagyok.
 • A fény felé tartok.

Juss el a kötelességteljesítő katonától a békés harcosig!

Milyen lelki alkat a Tölgyfa?svtonline bach esszencia 22 tolgy oak

A Tölgyfa-alkat minden erejét latba vetve küzd a mindennapi élet problémáival vagy akár a betegségével. Kötelességtudó és megbízható. Keményen harcol, mindent megpróbál még akkor is tovább küzd, ha ügye teljesen kilátástalannak tűnik.  Olykor emberfeletti teljesítményre is képes. Ő az, aki betegen is dolgozik tovább, mindig lehet rá számítani. Elégedetlen önmagával, ha például egy betegség meggátolja a kötelezettségei teljesítésében, vagy mások segítésében. Bátor ember, aki a legnagyobb nehézségekkel is fáradtság nélkül száll szembe. Olykor önfejű és makacs, képtelen a rugalmasságra. Munkamániássá válhat, képtelen a pihenésére, ezért teljesen kimerül. Önromboló magatartása belső feszültséget teremt, ezért erős mentális és fizikai stressznek van kitéve. Nem tud lazítani, teljesen kitölti az életét a munka.

A Tölgyfa-típusra jellemző testi tünetek:

 • álmatlanság,
 • éjszakai fogcsikorgatás,
 • epe- és májpanaszok,
 • magas vérnyomás,
 • hátmerevség.

Miben segít a Tölgyfa-esszencia?

A Tölgyfa-esszencia a hajthatatlanság és önfejűség elleni szer. Engedékenyebbé, hajlékonyabbá és kompromiszumkészebbé tesz. Gyengíti a teljesítménykényszert, erősíti a sors elfogadását, és egyfajta ellazulást hoz. Ez a testre is kiterjed, és képes a túl erős, akaratos, feladásra nem képes feszültségek okozta károk enyhítésére. Kedvező az érrendszer és mozgásrendszer degeneratív betegségeinek enyhítésére.

Tölgyfa-esszencia pozitív hatásai:

 • segíti az ellazulást,
 • oldja a stresszt,
 • képessé tesz elengedni a túlzott feszültséget, ami a munkavégzéssel jár.

Alkalmazható megerősítések:

 • Lazítok.
 • Könnyen elvégzem.
 • Szabadnak érzem magam.

Juss el a kimerültségtől az erőforrásaid megtalálásáig!

Milyen lelki alkat az Olajfa?

svtonline bach esszencia 23 olajfa olive

Az Olajfa-alkat fizikai vagy szellemi nehézségekkel küzd. Teljesen kimerült, és úgy érzi, hogy nincs egy csepp energiája sem arra, hogy bármiféle további erőfeszítést tegyen. Számára a mindennapi élet kemény munka, öröm és élvezet nélkül. Kimerült, mind testileg, mind lelkileg elfáradt. Állandóan aludni szeretne, mivel úgy érzi, hogy a tartalékai teljesen kimerültek, és nincs több energiája. Minden tevékenység kifárasztja, és nyomasztónak érzi, ha valamit tennie kell. A kimerültséggel együtt lehangolttá és szomorúvá is válhat. Nem képes örülni semminek, és minden erőfeszítést céltalannak érez. Nem tud semmi újba belekezdeni, mivel nem érez magában elég motivációt.

Az Olajfa-típusra jellemző testi tünetek:

 • energiahiányos állapot,
 • aluszékonyság,
 • szív-és keringési problémák.

Miben segít az Olajfa-esszencia?

Az Olajfa a kimerültség elleni szer. Mindenfajta gyengeség esetén használható. Különösen akkor, érdemes használni, amikor a kimerülésnek valamilyen konkrét oka van, pl. egy hosszabb betegség, szülés, vagy amikor valaki erőn felül túl sokat dolgozott. Az Olajfa-esszencia általános erősítő hatással bír, képes a normális lelki és fizikai teljesítőképesség visszaállítására.

Az Olajfa-esszencia pozitív hatásai:

 • feltölti a szervezetet
 • életerőt ad,
 • hozzájárul a testi-lelki megújuláshoz,
 • fokozza az erőnlétet.

Alkalmazható megerősítések:

 • Nyugalomban vagyok.
 • Kipihentem magam.
 • Újra erőre kapok.

Juss el az önlebecsüléstől az önbecsülésig!

Milyen lelki alkat az Erdeifenyő?

svtonline bach esszencia 24 erdeifenyo pine

Az Erdeifenyő-alkat önmagával szemben nagyon kritikus, magasak a magával szemben támasztott elvárásai. Mindig tökéletességre törekszik. Ha valami nem az elvárásainak megfelelően sikerül, magát vádolja, és lelkiismeret-furdalása, bűntudata van. Ha sikeres, akkor úgy érzi, hogy sokkal jobban megcsinálhatta volna. Eredményeivel és erőfeszítéseivel soha nem elégedett. Roppant szorgalmas, de szörnyen szenved a magának bebeszélt hibáitól. Néha mások hibája miatt is önmagát érzi felelősnek. Úgy érzi, hogy nem elég értékes, ezért túlságosan alázatossá válik.

Az Erdeifenyő-típusra jellemző testi tünetek:

 • fáradság,
 • nyombélfekély,
 • álmatlanság,
 • viszketés.

Miben segít az Erdeifenyő-esszencia?

Az Erdeifenyő a bűntudat elleni szer. Enyhíti a lelkiismeret-furdalást, a bűntudatot, és a kényszeres tökéletességvágyat. Segíti az önelfogadást, az ember önmaga irányába érzett felelősségét és a szellemi függetlenséget. Serkenti a természetes és „bűntelen” életöröm képességét, és sokszor feloldja az erkölcsi hátterű szexuális problémákat is.

Az Erdeifenyő-esszencia pozitív hatásai:

 • segít megbocsátani önmagunknak,
 • oldja a blokkokat és a bűntudatot,
 • képessé tesz az önelfogadásra és életöröm befogadására.

Alkalmazható megerősítések:

 • Nekem szabad.
 • Megbocsátok magamnak.
 • Megszabadultam.

Függőből önálló

Milyen lelki alkat a Vörösvirágú vadgesztenye?

svtonline bach esszencia 25 voros vadgesztenye red chestnut

A Vörösvirágú vadgesztenye-alkat jellemzője, hogy nagyon kötődik a szeretteihez, akik rettenetesen félt, és nagyon aggódik a biztonságukért. Önmagáért gyakran már nem aggódik, attól viszont retteg, és arról fantáziál, hogy a szeretteivel valami szerencsétlenség történik. Olykor már nem is a saját érzelemvilágában él, hanem a másik rezdüléseit éli meg. Nagy empátiás készséggel rendelkezik. Nehezen szakad el bizonyos személyektől, nem képes elengedni a másikat.

A Vörös vadgesztenye-típusra jellemző testi tünetek:

 • gyomor- és emésztési problémák,
 • szívpanaszok
 • légzési nehézségek,
 • tüdőbetegségek.

Miben segít a Vörösvirágú vadgesztenye-esszencia?

A Vörösvirágú vadgesztenye a gondok és az önzetlen aggodalom elleni szer. Leszoktatja az embert arról, hogy másokért aggódjon, mivel erősíti a sorsba vetett hitet és az egészséges önbizalmat. Az aggodalmaskodás miatt kialakuló betegségek – mindenekelőtt idegi panaszok, keringési zavarok, szívpanaszok és tüdőbetegség – kezelésében is hasznos. Segít, amikor valakit nagyfokú együttérzés jellemez, és túlzottan aggódik a szeretteiért.

Vörösvirágú vadgesztenye-esszencia pozitív hatásai:

 • megkönnyíti az elengedést,
 • növeli a bizalmat és a hitet,
 • segít megérteni, hogy nem élheti mások éltét,
 • fokozza a függetlenséget,
 • megtanít betartani a saját határait
 • megtanít bízni a sorsban.

Alkalmazható megerősítések:

 • Önmagam vagyok.
 • Önmagam maradok.
 • Én én vagyok – Te te vagy.

Juss el a pániktól a bátorságig!

Milyen lelki alkat a Molyhos napvirág?

svtonline bach esszencia 26 molyhos napvirag rock rose

A Molyhos napvirág-alkaton pánik és a rémület uralkodik. Úgy érzi, hogy reményvesztetté vált a helyzete, és nem képes uralni azt. Nem tud higgadtan gondolkodni és cselekedni, vagy teljesen leblokkol.

A Molyhos napvirág -típusra jellemző testi tünetek:

 • akut esetekben heves szívdobogás, légzési nehézség, hasmenés, izzadás;
 • krónikusan fennálló állapotoknál alvászavar,
 • gyengült idegrendszer,
 • emésztési problémák,
 • étvágytalanság,
 • túlérzékeny reakció a külvilág hatásaira.

Miben segít a Molyhos napvirág -esszencia?

A Napvirág-esszencia vészhelyzetekben, baleseteknél, hirtelen jött erős behatások, felfokozott félelem vagy pánik esetén segít, amikor látszólag minden remény elveszett. Feloldja a – lelki vagy fizikai – blokkot, és  helyreállítja a normális szellemi és vegetatív működést.  Nyugalmat, higgadtságot, lélekjelenlétet, bátorságot és hidegvért ad. A Molyhos napvirág-esszencia támogat testi-lelki traumáknál, legyen szó akut vagy visszatérő problémáról. Alkalmazható hosszabb ideje fennálló idegesség és fokozott félelem kezelésre, pánikbetegség, fóbiák vagy rémálmok fel­oldásá­ra. A Molyhos napvirág-esszencia az egyik alkotóeleme az elsősegély cseppnek, amelyet elsősorban vészhelyzetek és akut testi és lelki traumák kezelésre szolgál.

A Molyhos napvirág -esszencia pozitív hatásai:

 • képessé tesz felülkerekedni a félelmen és a pánikon,
 • oldja a feszültséget,
 • megkönnyíti a döntést,
 • nyitottá és bátorrá tesz,
 • segíti a megértést és a válsághelyzet kezelését.

Alkalmazható megerősítések:

 • Túljutottunk rajta.
 • Tudom, hogy menni fog.
 • Átlátom a helyzetet.

Juss el a dogmatikus fegyelemtől a körültekintésig!

Milyen lelki alkat a Forrásvíz?

svtonline bach esszencia 27 forrasviz rock water

A Forrásvíz-alkatú ember túlságosan szigorú magához. Megtagadja magától az élet kellemes dolgainak élvezetét, mivel úgy véli, hogy az nem egyeztethető össze az elveivel. Keményen bánik magával. Sokat dolgozik, elnyomva ezzel akár a saját szükségleteit is. Mindenben igyekszik tökéleteset alkotni. Nehezen tud eltérni a napi menetrendjétől, amit már előre eltervezett. Elutasít mindent, ami nem a célja felé viszi, ezzel igyekszik elnyomni a vágyait. Makacsul ragaszkodik a saját elképzeléseihez és nézeteihez, ettől nem lehet eltéríteni. Bármit megtesz, amiről úgy gondolja, hogy az az egészségét, az erejét, az aktivitását szolgálja. Reméli, hogy életével példát mutathat másoknak, akik az ő elképzelésüket követik majd, s ezáltal jobb emberekké válnak.

A Forrásvíz-típusra jellemző testi tünetek:

 • izomfeszültségek,
 • reuma,
 • epe- és májbetegségek,
 • vesekő.

Miben segít a Forrásvíz-esszencia?

A Forrásvíz az elnyomás és önmegtagadás elleni szer. Azoknak segít, akik igyekszenek elnyomi a saját vágyaikat, és mindent egy cél érdekében tesznek. Minden olyan esetben hasznos, amikor valaki túlságosan mereven ragaszkodik egy-egy szokásához, legyen az étkezési, vallási vagy filozófiai irányzat. Megszabadít a dogmatikus önfegyelemtől. Nyitottabbá tesz a saját érzéseink irányában, serkenti a szellemi mozgékonyságot és az életigenlést. A túlzott önfegyelem miatt kialakult görcsök és megkeményedések ellen is hat. Egyfajta ős-gyógyszer; tiszta, érintetlen sziklaforrásból származik, amit a Nap energiája töltött fel. A Bach-eszenciák életelixírje, mivel gátolja az önromboló, önmegtagadó tendenciákat, és táplálja az építő életörömöt.

A Forrásvíz-esszencia pozitív hatásai:

 • segít felismerni a saját korlátainkat,
 • fokozza a spontaneitást,
 • rugalmasságot ad,
 • segít elfogadóvá válni,
 • hozzájárul ahhoz, hogy megbocsássunk magunknak,
 • támogatja az élet élvezetét anélkül, hogy emiatt lelkiismeret-furdalásunk lenne.

Alkalmazható megerősítések:

 • Megengedem magamnak.
 • Mozgékony vagyok.
 • Spontán vagyok.

Juss el a belső ziláltságtól a belső egyensúlyig!

Milyen lelki alkat az Egynyári szikárka?

svtonline bach esszencia 28 egynyari szikarka scleranthus

Az Egynyári szikárka-alkat attól szenved, hogy képtelen két dolog közül választani: először az egyik tűnik jónak számára, azután úgy látszik, hogy mégis a másik a megfelelő. Mivel minden döntés nagy jelentőséggel bír számára, viszonylag egyszerű dolgokban sem képes elhatározásra jutni. Mindig igyekszik a legjobbat kihozni magából, mivel úgy érzi, hogy nem hibázhat.  Belső bizonytalansága miatt nehezen tud megnyugodni, mindig azon gondolkodik, hogy helyesen cselekedett vagy döntött-e. Gondolataik és tetteikben is csapongóak lehetnek. Gyakoriak lehetnek a hangulatingadozások náluk. Az Egynyári szikárka-alkat általában csendes, nyugodt, visszahúzódó ember, aki egyedül viseli az élete terheit, mivel nem hajlandó a problémáit másokkal megosztani.

Az Egynyári szikárka-típusra jellemző testi tünetek:

 • hangulatingadozás, egyszer sír, máskor nevet,
 • vérnyomás-ingadozás,
 • hormonális egyensúlytalanság,
 • bélrendszeri problémák (hasmenés és székrekedés váltakozva).

Miben segít az Egynyári szikárka-esszencia?

A Szikárka a határozatlanság elleni szer. Egyfajta belső világossághoz és következetességhez segít hozzá, csökkenti a csapongást és a szellemi szétszórtságot. Javítja a döntéshozatali- és koncentrációs képességet.  Azoknak ajánlott, akik képtelenek egy dologra odafigyelni, mindig izegnek-mozognak.

Az Egynyári szikárka-esszencia pozitív hatásai:

 • kiegyensúlyozza mind a testet, mind a lelket,
 • biztonságérzetet ad,
 • megkönnyíti a helyes döntéshozó képesség kialakulását,
 • növeli a határozottságot és az önbizalmat.

Alkalmazható megerősítések:

 • Szilárdan állok.
 • Tudom, mit akarok.
 • Döntök.

Juss el a megrázkódtatástól az újraorientálódásig!

Milyen lelki alkat az Ernyős madártej?

svtonline bach esszencia 29 ernyos madartej star of bethlehem

Az Ernyős madártej-alkat valamilyen traumán ment keresztül, és nem tudta azt feldolgozni. Ez általában valamilyen konkrét negatív élmény. Ez lehet egy szeretet személy elvesztése, egy baleset utáni sokk, rossz hír, vagy bármilyen kisebb konfliktushelyzet is. Viták és veszekedések is megviselhetik, sokkolhatják.  Az ilyen traumák után nem tud vigaszt találni, és boldogtalannak érzi magát, nem tud felépülni testileg, lelkileg. Elesettnek érzi magát, lelkét mérhetetlen bánat nyomja. Ez a mély fájdalom a múltban gyökerezik, amelytől nem képes megszabadulni.

Az Ernyős madártej-típusra jellemző testi tünetek:

 • étvágytalanság,
 • ájulás,
 • emésztési zavarok.

Miben segít az Ernyős madártej-esszencia?

Az Ernyős madártej-esszencia a nagy áthangoló szer. Akkor segít, amikor a mély tudatosítási folyamatok megakadnak. Hasznos lelki vagy testi traumák legyőzésében, képes a neurotikus viselkedészavarok leépítésére. Segít elviselni a terhes szituációkat és feldolgozni az ijesztő sokkélményeket. Speciális indikációs területe a rémálmok. Az Ernyős madártej-esszencia nem köthető egy-egy alkati sajátossághoz. A boldogtalanság oka leggyakrabban egy trauma nem megfelelő megélése: nyomasztó hírek miatt fellépő sokkos állapot, közelálló személy elvesztése, baleset utáni ijedtség. Minden olyan esetben használni lehet, amikor az embernek az a benyomása, hogy a gyógyulási folyamatot megmagyarázhatatlan körülmények gátolják. Ezért az Ernyős madártej-esszencia a rákterápia egyik legfontosabb alapszere, mivel a rákos folyamatot súlyos lelki trauma váltja ki, és ilyenkor nagyon veszélyes a diagnózis miatti sokk, mivel a rákot sokan ‑ hibásan – feltétlenül halálosnak tartják.

Az Ernyős madártej-esszencia pozitív hatásai:

 • segít a traumák megélésében és feldolgozásában,
 • oldja az érzelmi blokkokat,
 • vigaszt és támogatást nyújt nehéz élethelyzetekben.

Alkalmazható megerősítések:

 • Érzek.
 • Lélegzem.
 • Élek.

Juss el az éjszakából a fénybe!

Milyen lelki alkat a Szelídgesztenye?

svtonline bach esszencia 30 szelidgesztenye sweet chestnut

A Szelídgesztenye-alkat számára elviselhetetlenné vált  a kétségbeesés és a reményvesztettség érzése. Úgy érzi, hogy elveszett, és nem tud tovább lépni, mert eljutott a teljesítőképessége határára. Nem lát kiutat, nem talál megoldást helyzetére, és az idegösszeomlás határára került. Valamilyen krízishelyzetben van, amikor az egész életét érintő változás állt be. Ilyenek lehet például egy súlyos betegség, egy szeretet személy elvesztése, vagy egy párkapcsolat vége is. Ebben az állapotban nem tud megfelelő döntést hozni, depressziós lesz, vagy akár az öngyilkosság gondolata is felmerülhet benne. Magányosság és ürességérzet jellemezheti.

Miben segít a Szelídgesztenye-esszencia?

A Szelídgesztenye-esszencia a teljes kétségbeesés elleni szer. Azokban a pillanatokban van szükség erre az esszenciára, amikor úgy érezzük, hogy szenvedéseink elviselhetetlenné váltak. Amikor a lélek és a test elérkezik tűrőképessége határához: úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, fel kell adnunk. Ebben az állapotban sokszor úgy tűnik, nem marad más, csak pusztulás és megsemmisülés. A Szelídgesztenye-esszencia egyfajta lelki „lágyítószer”, ami lehetővé teszi a valósággal szembeni, minden tekintetben blokkoló ellenállás és fenntartások feladását. Elfogadható lehetőséget nyújt a túlélésre, kiutat mutat látszólag elveszett helyzetekből is. Optimistábbá, realistábbá és humánusabbá tesz, segít az embernek elfogadni a gyengeségeit, s bizalommal telve a sors kezébe helyezni magát. Testi merevgörcs esetén is hasznos lehet.

A Szelídgesztenye-esszencia pozitív hatásai:

 • erőt és bátorságot ad,
 • segít megtalálni a kiutat a válsághelyzetből,
 • újraéleszti a reményt, és fénysugárral tölti fel a lelket.

Alkalmazható megerősítések:

 • Feltekintek.
 • Beleegyezem.
 • Hagyom, hogy megtörténjen.

Válj világmegváltóból  fáklyahordozóvá!

Milyen lelki alkat a Vasfű?

svtonline bach esszencia 31 vasfu vervain

A Vasfű-alkatú embernek szilárd elképzelései vannak az életről, és szigorú elvek mentén éli az életét. Ezek az elvek számára megfelelőek, és csak nagyon ritkán változtatja meg őket. Legfőbb vágya, hogy a körülötte élőket is megtérítse a saját életszemléletére. Erős akaratú és lelkes, mivel mindig biztos abban, amit tanítani akar. Ha megbetegszik, még sokáig talpon marad, és folytatja a munkáját. Nehezen tud ki­kapcsolódni és relaxálni. A túlzott aktivitása miatt idegessé és ingerülté válhat. Gyakran elveszíti a mértéket, és minden tevékenységében túlzásba esik. Misszionárius alkat, aki küldetésének él, és igyekszik másokat is erre az útra terelni.

A Vasfű-típusra jellemző testi tünetek:

 • fejfájás,
 • kimerültség,
 • idegrendszeri zavarok,
 • magas vérnyomás,
 • álmatlanság.

Miben segít a Vasfű-esszencia?

A Vasfű-esszencia a stresszt okozó túlbuzgóság és a misszionáriusi erőszakosság elleni szer. Azoknak az embereknek a szere, akik embertársaikat mindenáron meg akarják győzni az általuk helyesnek gondolt ideákról. A Vasfű-esszencia segít mások beállítottságát elfogadni, és hagyni mindenkit boldogan élni a maga módján. Kitágítja a szellemi horizontot, és azt a felismerést közvetíti, hogy az ember nem minden igazság kútfője. Megakadályozza, hogy a vállalkozókedv és a tetterő önállósítsa magát, és stresszt okozzon. Ezért ideges feszültségek, álmatlanság, magas vérnyomás vagy görcsök kezelésére alkalmas.

A Vasfű-esszencia pozitív hatásai:

 • segíti az elengedést és az elfogadást,
 • hozzájárul a rugalmas gondolkodásmódhoz és mások tiszteletben tartásához,
 • megtanít a mértékletességre,
 • a határok betartásra sarkall.

Alkalmazható megerősítések:

 • Elengedem.
 • Teret adok.
 • Tudom, hol a határ.

Juss el a vezetéstől a vezettetésig!

Milyen lelki alkat a Szőlő?

svtonline bach esszencia 32 szolo vine

A Szőlő-alkat határozott, tehetséges ember, akik biztos a saját képességeiben. Magától értetődőnek tartja, hogy sikeres és mindenre képes. Domináns szerepet tölt be. Úgy véli, hogy mindenkinek hasznára válna, ha elfogadná az általa felajánlott segítséget, ami természetesen a saját el­képzeléseit tükrözi, hiszen ő csakis jól végezheti el munkáját. Elbizakodottá válik, és úgy érzi, hogy ő mindent tud. Nehezen tolerálja a tőlük eltérő véleményű embereket. Igyekszik a környezetét irányítani, és nem szereti, ha ellentmondanak neki. Rugal­matlan, mivel nem hajlandó mások igényeit és véleményét figyelembe venni. Hajlamos a zsarnokoskodásra, mindenkitől fegyelmet követel. Mindenben csak azt fogadja el, amit ő maga hagyott jóvá. Amikor nem képes valakit az uralma alá hajtani, akkor az illetőt semmibe veszi. Ha beteg, ápolóit is maga akarja irányítani. Szükség- és válsághelyzetben nagyon értékes segítség lehet.

A Szőlő-típusra jellemző testi tünetek:

 • ízületi merevség és gyulladás,
 • máj- és epebántalmak,
 • szív- és érrendszeri problémák.

Miben segít a Szőlő-esszencia?

A Szőlő az aktív intolerancia elleni szer. Javítja a szellemi mozgékonyságot, a tanuló- és megismerő-képességet, le­építi a kicsinyességet és a fanatikus makacsságot. Felszabadít a feltétlen meggyőződések vagy dogmatikus gondola­tok kényszere alól. Toleránsabbá, nyitottabbá, emberbarátivá tesz, segít az életet élvezni. Csökkenti a túl erős fegyelmet, ellazít, és ezzel minden olyan betegség ellen hat, ami elégtelen belső rugalmasság vagy engedékenység miatt alakult ki, pl. meszesedés vagy magas vérnyomás.

A Szőlő-esszencia pozitív hatásai:

 • segít átérezni és tiszteletben tartani mások problémáját.

Alkalmazható megerősítések:

 • Átérzem.
 • Tiszteletben tartom.
 • Méltányolom és támogatom.

Juss el a befolyásolhatóságtól a belső szilárdságig!

Milyen lelki alkat a Dió?

svtonline bach esszencia 33 dio walnut

A Dióvirág-alkatnak határozott ideái és elképzelései vannak, ugyanakkor mások erősebb véleménye miatt néha hajlamos feladni saját céljait. Befolyásolható és könnyen elbizonytalanodik. Megvannak a saját céljai, de azok megvalósításához nincs elég ereje. Nehezen tud alkalmazkodni az új élethelyzetekhez, amilyen egy új iskola vagy munkahely. Ragaszkodik a régi, bevált szokásaihoz, amin nem tud változtatni.

A Dió-típusra jellemző testi tünetek:

 • túlérzékenységi reakciók ,
 • szagokra vagy illatokra hányinger vagy fejfájás léphet fel,
 • allergia.

Miben segít a Dió-esszencia?

A Dió-esszencia a védekezőerő és a belső stabilitás szere. Állhatatosságot és védelmet nyújt a külső behatások ellen, főként akkor, amikor az ember életének irányát meg akarja változtatni. Csökkenti a naiv jóhiszeműséget és az indokolatlan hiszékenységet, erősíti a személyiséget, és lehetővé teszi a saját élet-elképzelés kialakítását, illetve megvalósítását. Megkönnyíti a régi szokások felszámolását, megszabadít a függőségektől, általánosan hozzásegít bennünket ahhoz, hogy önmagunk legyünk. Segít azoknak, akik nehezen viselik a változásokat, különösen olyan időszakokban, amikor a változás elkerülhetetlen és szükségszerű, meglépése vagy átélése azonban nehézségekkel jár. Ilyenek lehetnek például a fogzás, a pubertáskor, a klimax, a születés vagy a halál, de akár egy  költözés is.

A Dió-esszencia pozitív hatásai:

 • megtanít bízni,
 • segít hűnek maradni önmagunkhoz,
 • védelmet ad a külvilágból érkező hatásokkal szemben.

Alkalmazható megerősítések:

 • Biztos vagyok magamban.
 • Hű maradok magamhoz.
 • A saját utamat járom.

Juss el az elszigeteltségtől az együttlétig!

Milyen lelki alkat a Békaliliom?

svtonline bach esszencia 34 bekaliliom water violet

A Békaliliom-alkat szeret egyedül lenni. Magába zárkózva él, nem osztja meg az örömét vagy a bánatát másokkal. Ő sem avatkozik bele mások ügyeibe, távolságtartó. Csendes, nyugodt, visszahúzódó ember, aki zaj nélkül változtatja a helyét. Finoman, halkan és keveset beszél. Független, csak önmagára támaszkodik. Nem befolyásolható, főleg a saját véleményére ad. Tartózkodó, másokat békén hagy, a saját útját járja. Gyakran okos és tehetséges. Lelki békéje és nyugalma szent számára. A kapcsolatteremtés problémát okoz neki, mivel passzívan kivárja mások közeledését. Elzárkózik a világtól, fallal veszi körül magát. Nehezen köt barátságot, és nehézséget okoz számára feloldódni egy társaságban. Inkább érzékeny, de ezt igyekszik leplezni azt. A külvilág különcnek vagy büszkének láthatja őket.

A Békaliliom-típusra jellemző testi tünetek:

 • bőrproblémák,
 • hát- nyakfájdalmak,
 • ízületi problémák.

Miben segít a Békaliliom-esszencia?

A Békaliliom a kapcsolati problémák szere. Nyitottabbá, barátságosabbá tesz, leépíti a beteges belső távolságtartást, és ezzel aktívan hat a magány ellen. Különösen hasznos akkor, amikor valaki negatív körülmények vagy kezdődő betegség hatására barátságtalanná, emberkerülővé válik (gyermekeknél gyakori). Természetellenes arrogancia vagy túlzott távolságtartás esetén ajánlott, hiszen gyakran ezek is csupán neurotikus viselkedésformák.

A Békaliliom-esszencia pozitív hatásai:

 • megkönnyíti a közösséghez való tartózást és kapcsolatteremtést,
 • megnyitja szívet és a lelket a külvilág felé,
 • képessé tesz fel vállalni a saját érzelmeit ezzel segítve az emberekkel való kapcsolatát.

Alkalmazható megerősítések:

 • Odatartozom.
 • Részt veszek.
 • Megengedem a közelséget.

Juss el a szellemi körhintától a belső nyugalomig!

Milyen lelki alkat a Fehér vadgesztenye?

svtonline bach esszencia 35 feher vadgesztenye white chestnutA Fehér vadgesztenye-alkat elméjén időnként nemkívánatos gondolatok, elképzelések, belső párbeszédek uralkodnak el. Makacsul visszatérő, nyomasztó gondolatok merülnek fel benne újra és újra, melyek nem hagyják nyugodni. Ha időnként el is tűnnek, később újra visszatérnek, elűzve a lelki békéjét. Nehezen koncentrál a munkájára vagy tanulmányaira is, mert mindig ugyanazok a gondolatok zakatolnak a fejében. Mentálisan feszültté válik, nehezen tud ellazulni. Alvászavarokkal küzdik, éjjel felriad álmából, és az agya egy-egy probléma körül zakatol. A feje kusza gondolatokkal van tele, a problémáira azonban nem sikerül megtalálnia a megoldást. A negatív gondolatok kontrollálatlanul jelennek meg elméjében, és nem tudja őket megfelelően rendszerezni. Bizonyos esetekben kényszerképzetei és rögeszméi is lehetnek. Nem képes kikapcsolni és relaxálni. Lehetetlenné számára, hogy az élet örömeire, vagy mindennapi kedvteléseire gondoljon.

A Fehér vadgesztenye-típusra jellemző testi tünetek:

 • fejfájás,
 • alvászavar,
 • stressz,
 • bélgyulladás.

Miben segít a Fehér vadgesztenye-esszencia?

A Fehér vadgesztenye a tiszta gondolatok szere. Megszabadítja az elmét a kínzó elképzelésektől, segít a negatív gondolkodás ördögi köreinek megszabadításában, a kényszeres gondolatok legyőzésében. Segíti a koncentrációs képességet, rendezi a gondolatokat és segít a problémák megoldásában. Javíthat a túlságosan megterhelő gondolkodás által kiváltott fejfájásokon és alvászavarokon is.

A Fehér vadgesztenye-esszencia pozitív hatásai:

 • képessé tesz a gondolatok uralására,
 • segíti a koncentrációt,
 • oldja a mentális stresszt,
 • támogatja a tanulási készséget és figyelmet,
 • megtisztítja a gondolatokat, és segít rendszerezni azokat.

Alkalmazható megerősítések:

 • Érzem a csendet.
 • Minden tiszta és világos.
 • A gondolataimat én irányítom.

Juss el a kereséstől a megtalálásig!

Milyen lelki alkat a Rozsnok?

svtonline bach esszenciak 36 rozsnok wildoats

A Rozsnok-alkat valami rendkívülit szeretne véghezvinni. Sok tapasztalatot gyűjt, és mindent élvezni akar, amire csak lehetősége nyílik. Sok mindenben képes jól teljesíteni, nagyon tehetséges, de nem tudja eldönteni, hogy mit is szeretne valójában csinálni, vagy hogy milyen foglalkozást válasszon. Bár nagy benne a lelkesedés, mégsem vonzódik különösebben egyetlen területhez sem. Úgy érzi, hogy valami hiányzik az életéből, amit még nem valósított meg. Sokszor nem tudja pontosan hogy mi az, amit szeretne csinálni, de belül érzi a késztetést iránta. Bizonytalanok abban, hogy amit csinálnak, igazán nekik való feladat-e. Gyakran hiányzik belőle a kitartás és az akarat ahhoz, hogy beteljesítse az élete célját. Többféle dologba belekezd, de nincs kitartása véghez vinni, kétségei vannak, hogy valóban alkalmas-e a feladatra. Ez késlekedést és csalódottságot okozhat.

A Rozsnok-típusra jellemző testi tünetek:

 • étvágytalanság,
 • depresszió.

Miben segít a Rozsnok-esszencia?

A Rozsnok a tiszta gondolkodás és az önmegvalósítás szere. Hosszabb időn át szedve helyreállítja a belső rendet és egyfajta észrevétlen megismerési folyamat révén rányitja az ember szemét önmagára és valódi belső igényeire. Világosságot és határozottságot ad. Segít megtalálni a személyes elhivatottságot. Nélkülözhetetlen krízisek idején, segít a hivatás vagy a megfelelő partner kiválasztásában, az élet újrakezdésében. Legyőzi az elégedetlenségből vagy a belső homályosságból fakadó depressziót, illetve betegségeket. Használható hiányzó cél vagy elképzelés esetén is. Olyan esetekben is alkalmazható, amikor valaki csak vágyódik egy-egy hivatás iránt, de nem képes azt megvalósítani. Ajánlható pályaválasztás előtt álló tinédzsereknek, akik még nem tudják eldönteni, milyen irányba folytassák tanulmányaikat. Emiatt értelmetlennek vagy üresnek érzik az életüket.

A Rozsnok-esszencia pozitív hatásai:

 • határozottságot ad,
 • képesé tesz hinni és bízni önmagunk képességeiben,
 • kitartásra sarkal,
 • a valódi értékek felismerésére ösztönöz.

Alkalmazható megerősítések:

 • Látom a dolgok értelmét.
 • Követem a célomat.
 • Elégedett vagyok.

Juss el az önfeladástól az odaadásig!

Milyen lelki alkat a Vadrózsa?

svtonline bach esszencia 37 vadrozsa wild rose

A Vadrózsa-alkatú ember ok nélkül érdektelenné és lemondóvá vált.  Közönyös a világ eseményei iránt. Semmi nem érdekli, gyakran unatkozik. Elzárkózik a világ eseményei elől, érdektelenné válik. Teszi a dolgát, de nem különösebben erőlteti meg magát azért, hogy sorsát jobbá tegye, és életében élvezet leljen. Elfásult, nincs elegendő energiája ahhoz, hogy bármit is tegyen. Elhagyatottnak és kiürültnek érzi magát. Harc nélkül lemond az életről. Egyszerűen elfogadja a sorsát, nem képes rajta változtatni. Egyre inkább belesüpped ebbe a negatív állapotba, amelyből nem lát kiutat. Nem tudja megmagyarázni, hogy mi a konkrét oka annak, hogy így érzi magát. Úgy éli meg, hogy ez eleve így lett elrendelve. Nincsenek már vágyai, és nem kelti fel az érdeklődését semmi.

A Vadrózsa-típusra jellemző testi tünetek:

 • különböző hiánybetegségek,
 • apátia,
 • depresszió.

Miben segít a Vadrózsa-esszencia?

A Vadrózsa a vállalkozókedv és az élet iránti érdeklődés szere. Segít kifelé fordulni, érdeklődőbbé, nyitottabbá, vállalkozókedvűvé tesz. Legyőzi az egykedvűséget, a szellemi tompaságot és a lemondást. Lábadozás idején kifejezetten ajánlott.

A Vadrózsa-esszencia pozitív hatásai:

 • erősíti az élni akarást,
 • fokozza az életkedvet,
 • kimozdít a közönyös állapotból,
 • segíti a vágyaink megvalósításában.

Alkalmazható megerősítések:

 • Élni akarok.
 • Kikövetelem az életet.
 • Megragadok minden esélyt.

Juss el a sors elleni haragtól az önmagad iránt érzett felelősségtudatig!

Milyen lelki alkat a Fűzfa?

svtonline bach esszencia 38 fuz willow

A Fűzfa-alkatú ember úgy érzi, hogy a sors igazságtalanul bánt vele, és képtelen harag és neheztelés nélkül elviselni az életét. Úgy véli, hogy ilyen mértékű megpróbáltatást nem érdemelt meg, és borzasztóan el van keseredve. Neheztel a világra, sértődött, és mindenkinek panaszkodik, hogy elbánt vele az élet. Keserűség és csalódottság érződik rajta. Emiatt gyakran kevesebb érdeklődést és aktivitást mutat azon dolgok iránt is, amelyeket azelőtt nagyon szeretett.Irigyli mások szerencséjét, és őket okolja sorsa ilyetén alakulása miatt. Tele van önsajnálattal, de nem tesznek semmit annak érdekében, hogy megváltoztassák életük alakulását. Tehetetlenek és a körülmények áldozatának tartja magát. Mindennek csak a rossz oldalát képes meglátni. Gyakran válik magányossá, mert senki sem érti meg. Nem tudja belátni, hogy neki is tennie kell valamit annak érdekében, hogy élete jobbra forduljon.

A Fűzfa-típusra jellemző testi tünetek:

 • pszichoszomatikus betegségek,
 • emésztőrendszeri,
 • epe- és májproblémák,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • reuma,
 • bőrelváltozások.

Miben segít a Fűzfa-esszencia?

A Fűzfa-esszencia a békülékenység és a bocsánat szere. Ellene hat az igazságtalanság, a méltánytalanság és a jogtalanság érzésének, a sértődöttségnek vagy a bosszúvágynak. Belátóvá és békülékennyé tesz. Hasznos olyan gyermekeknél, akik akaratukat duzzogással és sértődéssel szokták érvényesíteni. Különösen ajánlott azoknak, akik sorsuk el nem fogadásából és alapvető életelutasításukból kifolyólag betegedtek meg, mert amíg ez az állapot fennmarad, addig nem gyógyulhatnak meg.

A Fűzfa-esszencia pozitív hatásai:

 • erőt és kitartást ad ahhoz, hogy képesek legyünk felvállalni az életünket,
 • optimistává tesz,
 • megtanít a megbocsátásra.

Alkalmazható megerősítések:

 • Van hatalmam.
 • Van erőm.
 • Vállalom a felelősséget.
svtonline bach esszencia 14 hanga
svtonline bach esszencia 4 kekgyoker
svtonline bach esszencia 37 vadrozsa wild rose
svtonline bach esszencia 26 molyhos napvirag rock rose
svtonline bach esszencia 29 ernyos madartej star of bethlehem
svtonline bach esszencia 18 nebancsvirag
svtonline bach esszencia 15 magyal
svtonline bach esszencia 19 vorosfenyo

Hogyan használd a Bach-virágesszenciákat?

I. Ha a Felső Éned azt jelezte, hogy a Bach-esszenciá(ka)t a Spirituális Gyógyító-bizottságod betölti Neked rezgésszinten, akkor egyszerűen azt javaslom, hogy olvasd el a kitesztelt virágok leírását, és gondolkozz el a szövegen. Figyelj oda MAGadra, a reakcióidra. Tudatosítsd, hogy hogyan működteted a hibás mintát és figyeld meg MAGadban a változásokat! Érdemes lehet a megerősítések közül is kiválasztanod azt, azokat, amelyek igazán megmozdítanak. Ezeket felírhatod egy kis kártyára, és kiteheted egy jól látható helyre. Vagy akár naponta (ha kell, többször is) elmondhatod vagy le is írhatod őket.  Ne feledd, hogy a kimondott szónak ereje van!

II. Ha a Felső Éned azt kérte, hogy a Bach-esszenciá(ka)t vedd be, akkor először is be kell szerezned a jelzett esszenciá(ka)t. Tarstd szem előtt, hogy egyszerre max. 6-féle Bach-cseppet érdemes használnod!

Ha nálad vannak, akkor kétféleképpen járhatsz el:

a) Veszel egy pohár tiszta vizet (szénsav- és ízesítésmentes ásványvíz vagy csapvíz is jó) és ebbe cseppentesz 2-2 cseppet a Számodra jelzett esszenciá(k)-ból. Ezt a pohár vizet kortyolgasd el a nap folyamán.

b) Gazdaságosabb lehet, ha a jelzett esszenciá(k)ból készítesz MAGadnak egy saját esszenciát. Ehhez végy egy 30 ml-es barna üvegcsét. Töltsd meg 20 ml tiszta vízzel és 10 ml almaecettel. Ebbe adj az esszenciá(k)ból 2-2 cseppet. Ebből a keverékből vegyél be naponta 4×4 cseppet. Ezt csepegtetheted közvetlenül a nyelved alá, vagy egy kis vízbe is, amit megiszol.

Bach-virágesszenciák használata
Scroll to Top